Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Εν πλω, λήψεις από τους ορεινούς όγκους του νομού Λακωνίας από το κατάστρωμα του πλοίου. Διακρίνουμε επίσης μηχανισμό (ράουλο και τροχαλία) του πλοίου, κατά πάσα πιθανότητα ανύψωσης σωστικών λέμβων.

Μπροστά μας πλέον περήφανος υψώνεται ο βράχος της Μονεμβασιάς, ή Βάσιας για τους ντόπιους και Μενεξές επί Τουρκικής κυριαρχίας.

Το φιλμ συνεχίζει με απόψεις από την κτιριακή δομή της μεσαιωνικής πόλης καταλήγοντας στη στενή λωρίδα γης που συνδέει τον βράχο με την υπόλοιπη Λακωνία. με φόντο τον Πάρνωνα. Ο φακός με κοντινό ζουμ στέκεται στο ανάγλυφο του ασβεστολιθικού βράχου και στα χαλάσματα από το μεσαιωνικό οχυρό.

Επιβάτες του πλοίου αποβιβάζονται με βάρκα στο λιμάνι της Μονεμβασιάς και ο κινηματογραφιστής τους ακολουθεί καταγράφοντας την διαδρομή και την αρχιτεκτονική των κτιρίων στο λιμάνι.

Σαλπάροντας το πλοίο περνά πάλι μπροστά από το κάστρο της Μονεμβασιάς και λαμβάνουμε μακρινά πλάνα από το κάστρο, τα τείχη της οχύρωσης και την μεσαιωνική πόλη. Το φιλμ κλείνει με πλάνα στον βράχο, την φουσκοθαλασσιά και τ' απόνερα που αφήνει πίσω του το πλοίο.

Ο Παυσανίας την αναφέρει ως Άκρα Μινώα, και ο Στράβων ως Φρούριο Μινώα, και στα σημερινά χρόνια το παρώνυμο της είναι Γιβραλτάρ της ανατολής, καθώς ομοιάζει πολύ σε σμίκρυνση με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
110

Φορμά
8mm