Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Τα Χανάκια είναι Τοπική Κοινότητα του Αλποχωρίου του Νομού Ηλείας, στην Πελοπόννησο, η οποία ανήκει στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι η μέρα εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εορτάζεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Βρισκόμαστε ανήμερα Δεκαπενταύγουστο στα Χανάκια, όπου ένα μεγάλο πανηγύρι έχει στηθεί στην αυλή του καφενείου του χωριού.
Σε πρώτο πλάνο ο κινηματογραφιστής παίζει μπουζούκι με μια μικρή μπάντα, στο ξεκίνημα ακούμε ένα παραδοσιακό χασαποσέρβικο, ενώ ένας άντρας χορεύει, οι παραγγελίες με τα πιάτα και τα ποτά εκτελούνται με ταχύτητα, οι θαμώνες, μικροί και μεγάλοι, απολαμβάνουν.

Στη συνέχεια ο κινηματογραφιστής, τραγουδά και παίζει στο μπουζούκι το τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη «Τα δυο σου χέρια πήρανε (Βεργούλες)», ένας άντρας χορεύει το ζεϊμπέκικο, ένας άλλος το ολοκληρώνει, ένας τρίτος αφήνει χαρτούρα (φιλοδώρημα) στην ορχήστρα. Το γλέντι συνεχίζεται, ένα ζευγάρι χορεύει έναν γρήγορο χασαποσέρβικο, αντικριστά.

Στο επόμενο πλάνο ο πατέρας του κινηματογραφιστή Χρήστος Ασημακόπουλος σέρνει τον τσάμικο χορό, υπό τον ήχο της πίπιζας, μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι, στη σκυτάλη του οδηγού του χορού εναλλάσσονται δύο κυρίες, οι συγχωριανοί συμμετέχουν και συνεχίζουν και σε άλλους παραδοσιακούς ρυθμούς. Ένα ξεχωριστό πλάνο των φημισμένων οργανοπαικτών στην Πελοπόννησο, του νταουλιέρη Χρήστου Καντήλα και του Βασίλη Τσάκου με τις πίπιζες.

Οι χωριανοί χορεύουν, γελούν, αστειεύονται στη γιορτή της Παναγίας στα Χανάκια Ηλείας, το 1978.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Ασημακόπουλος Νίκος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
322

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Βρισκόμαστε στο προαύλιο του καφενείου το Μήτσου Θεοδωρόπουλου, στα Χανάκια, όπου γίνεται το πανηγύρι του Χωριού και είναι συγκεντρωμένοι σχεδόν όλοι οι Χανακιώτες και οι Αλποχωρίτες.

Στο πρώτο πλάνο βλέπουμε ένα λαϊκό συγκρότημα, στο οποίο παίζει μπουζούκι και τραγουδάει ο Νίκος Ασημακόπουλος. Το τραγούδι που ακούγεται, είναι οι «Βεργούλες» του Μάρκου Βαμβακάρη και χορεύει ο Γιάννης Τσούσης. Έπειτα ακολουθεί χασαποσέρβικο, όπου το χορεύει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με τη γυναίκα του.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ο ξακουστός νταουλιέρης, Χρήστος Καντήλας και ο Βασίλης Τσάκος με τις πίπιζες και το γλέντι που ακολουθεί είναι τρικούβερτο. Το χορό σέρνει πρώτος ο Χαράλαμπος Ασημακόπουλος με ένα τσάμικο, έχοντας στο πλευρό του τα παιδιά του και πολλούς συγγενείς του, ενώ μετά από λίγο μπαίνουν στο χορό όλοι οι χωριανοί.
Ασημακόπουλος Νίκος