Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το νερό αφρίζει καθώς το η καρίνα του πλοίου το εκτοπίζει και στο βάθος το λαμπερό μονοπάτι που αφήνουν οι αχτίδες του ήλιου. Μπροστά μας τα βουνά της Ιθάκης και λίγο πιο κάτω η σπηλιά που προσάραξε ο Τηλέμαχος όταν επέστρεψε από την Σπάρτη.

Από μακριά το Βαθύ (πρωτεύουσα της Ιθάκης) προστατευμένο μέσα σε φυσικό κόλπο μιας και περιβάλλεται από το βουνό Νήριτο και στο βάθος τα λευκά παραδοσιακά σπίτια και τα ενετικά αρχοντικά.

Πανοραμικά πλάνα όπου παρακολουθούμε τα γαλάζια νερά του κόλπου, τους ορεινούς όγκους της νήσου και τη μικρή νήσο Λαζαρέτο, το λοιμοκαθαρτήριο που έκαναν στάση τα καράβια για υγειονομική εξέταση και κατοπινά φυλακή.

Ο φακός αναζητά το σημείο που οι Φαίακες τοποθέτησαν τον κοιμισμένο Οδυσσέα και στέκεται στο σπήλαιο που με την βοήθεια της θεάς Αθηνάς ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα του Αντίνοου, απ' όπου προβάλλει η συνοδός του. Στη συνέχεια του φιλμ περιπλανιέται στις απότομες πλαγιές του βουνού και το φιλμ κλείνει με το κύμα να συναντά με ορμή τα απότομα βράχια.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
135

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Είμαστε στη θάλασσα. Ναι, και πλησιάζουμε το ιστορικό νησί της Ιθάκης, το σπίτι του Οδυσσέα.

Εκεί βρίσκεται ο μικρός κόλπος στον οποίο ο Τηλέμαχος προσάραξε αφού επέστρεψε από τη Σπάρτη, όπου είχε πάει να προσπαθήσει να μάθει νέα για το που μπορεί να βρίσκεται ο πατέρας του. Από τον κόλπο ο Τηλέμαχος πήγε κατευθείαν στην καλύβα του Εύμαιου του βοσκού.

Ο Οδυσσέας ήταν εκεί αλλά ο Τηλέμαχος δεν τον αναγνώρισε αρχικά επειδή ήταν μεταμφιεσμένος ως ζητιάνος. Ο Οδυσσέας αποκάλυψε την αληθινή του ταυτότητα στον γιο του και μαζί σχεδίασαν τη στρατηγική τους για την καταστροφή των μνηστήρων, οι οποίοι γλεντούσαν στο παλάτι του Οδυσσέα και βρίσκονταν στο σημείο για να υποχρεώσουν σε γάμο την Πηνελόπη, την πιστή αλλά σχεδόν απελπισμένη σύζυγο του Οδυσσέα.

Στα πόδια μας βρίσκεται ο κόλπος του Βαθύ και η σύγχρονη πόλη της Ιθάκης.

Και κάτω εκεί κάπου ήταν το σημείο όπου ο κοιμισμένος Οδυσσέας μεταφέρθηκε στην ξηρά από τους Φαίακες και ακριβώς πίσω μας βρίσκεται το σπήλαιο όπου η Αθηνά βοήθησε τον Οδυσσέα να κρύψει τα δώρα του Βασιλιά Αλκίνοου ... και ω! ... βλέπυμε κάποια νύμφη να αναδύεται. Αυτό ήταν μάλλον σύμπτωση!

Αφού έβαλε τα δώρα στο σπήλαιο, ο Οδυσσέας πήρε τον δρόμο του, μεταμφιεσμένος από την Αθηνά ως ζητιάνος, προς την καλύβα του βοσκού Εύμαιου, όπου λίγο αργότερα επανενώθηκε με τον Τηλέμαχο.
Bonar, Andrew Graham