Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Σπήλι είναι ορεινό, παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο σχεδόν του νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη, σε δυτική πλαγιά του βουνού Κέδρου, που αποτελεί προέκταση του Ψηλορείτη.

Η ταινία ξεκινά με πλάνα που έχουν ληφθεί από αυτοκίνητο, βλέπουμε δυο γυναίκες να περιεργάζονται ένα δέντρο, ένα κοπάδι με πρόβατα στο οδόστρωμα με τον βοσκό τους, έναν περαστικό αναβάτη στο γαϊδουράκι του, ένα κατσικάκι μοναχό του και μια ταμπέλα που μας κατευθύνει στο Σπήλι.

Στη συνέχεια η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων, κτισμένη σε μικρό ύψωμα, δεσπόζει σε όλο το Σπήλι και την γύρω περιοχή και στο φόντο ένα μέρος του τεράστιου ορεινού όγκου του Κέδρου.

Αμέσως μετά ένα πανοραμικό πλάνο του χωριού και μια μαρμάρινη επιγραφή που εκφράζει ευγνωμοσύνη στον Μητροπολίτη Λάμπης και Σφακίων Ισίδωρο Ρουσοχατζάκη για την ανέγερση του κτιρίου της Μητρόπολης.

Μεταφερόμαστε μέσα στο χωριό όπου κυκλοφορούν πεζοί και οχήματα και έχουμε μια υπέροχη εικόνα από τα σπίτια στην πλαγιά του Κέδρου.

Στη συνέχεια βρισκόμαστε στην πλατεία του Σπηλίου όπου βλέπουμε το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο της περιοχής, την κρήνη με 25 λεοντοκέφαλες βρύσες, από τις οποίες τρέχει κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του χωριού, όπου δροσίζονται δυο γυναίκες.

Άποψη οικιών στον καταπράσινο τόπο, το κοινοτικό αντλιοστάσιο, σε πρώτο πλάνο ένα αυτοκίνητο εποχής παρκαρισμένο και δίπλα μια μεγάλη πηγή.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
94

Φορμά
8mm