Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Σύρος είναι ένα νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, στο Αιγαίο πέλαγος, στην Ελλάδα. Πρωτεύουσά της Σύρου είναι η Ερμούπολη στην οποία περιηγείται ο κινηματογραφιστής με τη συντροφιά του.

Στο πρώτο πλάνο άποψη της προτομής του πυρπολητή -κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821- Κωνσταντίνου Κανάρη, στο παλιό λιμάνι της Ερμούπολης. Πλάνα από το λιμάνι, μια πανοραμική λήψη του λόφου της Άνω Σύρου, όπου στην κορυφή του φαίνεται ο Καθολικός Ναός Σαν Τζώρτζης, Μητρόπολη των Καθολικών του νησιού. Συνεχίζεται ο περίπατος στο λιθόστρωτο και βρισκόμαστε μπροστά στο κτίριο που στέγαζε τις παλιές Αποθήκες Διαμετακόμισης και το Τελωνείο. Σήμερα στο νεοκλασικό συγκρότημα φιλοξενούνται το Τελωνείο, το Λιμεναρχείο και η Πινακοθήκη.

Από ένα σοκάκι βλέπουμε ένα πλοίο να προσεγγίζει το νησί. Μεγάλη κίνηση από σκάφη διαφόρων ειδών μπροστά από το λιμάνι και το ΤΠΚ «Μυκόνιος» του Πολεμικού Ναυτικού πλευρίζει την προβλήτα.

Στο λιμάνι κατοικίες, μαγαζιά, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία, ταβέρνες, ξενοδοχεία και οπωσδήποτε παρασκευαστήρια- καταστήματα των, παραδοσιακών για το νησί, λουκουμιών, ταμπέλα «Λουκούμια Σταματελάκης», ένα παλιό κτίριο που δείχνει έντονα το στοιχείο της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στο νησί, όπως και άλλα κτίσματα που βλέπουμε στη συνέχεια, καθώς η κάμερα τα καταγράφει στα σοκάκια.

Νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει τη Νομαρχία Κυκλάδων, με δύο κίονες ιωνικού ρυθμού στην είσοδο, άλλα πετρόκτιστα κτίρια, πλάνα από το εσωτερικό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και πάλι στους δρόμους όπου θαυμάζουμε τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του νησιού.

Στη συνέχεια βλέπουμε την εξωτερική όψη του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και τα δύο καμπαναριά του, το ένα εκ των οποίων διαθέτει δημόσιο ρολόι κι ένα μαρμάρινο λιοντάρι στον περίβολο του ναού, στη συνοικία Βαπόρια.

Περπατώντας στα πλακόστρωτα καλντερίμια, ανάμεσα σε αρχοντόσπιτα με μαρμάρινες προσόψεις με περίτεχνα στολίδια, πετρόχτιστα κτίρια, στην αμφιθεατρικά απλωμένη πόλη, έχουμε ένα πανοραμικό πλάνο του Ιερού Ναού της Ανάστασης στην κορυφή του λόφου Δήλι.

Πανοραμικό πλάνο του λιμανιού της Ερμούπολης από ψηλά, ένα πλοίο περνά μπροστά απ’ το νησί, ο ήλιος δύει.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
380

Φορμά
8mm