Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο κινηματογραφιστής έχει επιβιβαστεί στο πλοίο «Νάξος» της Ανωνύμου Ναυτιλιακής Εταιρίας Νάξου, το οποίο πρόκειται να ταξιδέψει από τον Πειραιά προς τη Σύρο, ένα νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, στο Αιγαίο πέλαγος, στην Ελλάδα.

Η κάμερα καταγράφει το λύσιμο του καραβιού από τους ναυτεργάτες που μαζεύουν τα χοντρά καραβόσχοινα. Στο φόντο ο Πειραιάς, ξεχωρίζει ο τρούλος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Πλάνα από παρακείμενα δεμένα πλοία (Όμηρος, Candia της ΑΝΕΚ κ.α.), ένα ιπτάμενο δελφίνι εισέρχεται στο λιμάνι, στο βάθος γερανοί και σκάφη διαφόρων μεγεθών. Πλάνα από μπαλκόνι του πλοίου, η σωστική λέμβος, ένα φουγάρο, μια πανοραμική λήψη του καταστρώματος.

Το πλοίο απομακρύνεται από το λιμάνι, στο οποίο ένα μικρό σκάφος εισέρχεται με ταχύτητα, τελευταίο πλάνο ο φάρος, το ταξίδι αρχίζει.

Ο πατέρας του κινηματογραφιστή μπαίνει και κάθεται στο σαλόνι του πλοίου, καθώς έχουμε πλάνα κι από άλλα διπλανά άτομα, μια γυναίκα κεντάει, ένας άντρας κοιμάται. Οι αξιωματικοί του πλοίου κόβουν τα εισιτήρια, επιβάτες τακτοποιούνται, κοιμούνται, διαβάζουν εφημερίδα, άλλοι συζητούν, και ο κύριος παίρνει καφέ από το μπαρ.

Ερημοκκλήσια πάνω σε βράχους και υψώματα, η πρωτεύουσα της Σύρου, Ερμούπολη, εμφανίζεται. Στον λόφο Δήλι δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Ανάστασης, πλησιάζοντας το λιμάνι διακρίνουμε στον απέναντι λόφο της πόλης τον Καθολικό Ναό Σαν Τζώρτζη, Μητρόπολη των Καθολικών του νησιού. Καθώς το πλοίο περνάει την περιοχή Βαπόρια με τα υπέροχα αρχοντικά, στα ανατολικά της πόλης μπορούμε να δούμε τον τρούλο και τα δύο καμπαναριά του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Φτάνοντας στο λιμάνι έχουμε, με πανοραμική λήψη, το καμπαναριό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την αμφιθεατρική εικόνα της της πόλης, ανάμεσα στους δύο λόφους. Στην προκυμαία περαστικοί, αυτοκίνητα, καταστήματα, πιο κοντινή εικόνα των ναών που οριοθετούν την πόλη στα υψώματα της. Ο κινηματογραφιστής με την παρέα του αποβιβάζονται, άλλοι επιβάτες συνεχίζουν για επόμενους προορισμούς, κίνηση στο λιμάνι, η ελληνική σημαία του πλοίου σε πρώτο πλάνο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
342

Φορμά
8mm