Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, νησί του Σαρωνικού Κόλπου στη κεντρική Ελλάδα.

Η Μονή, που θεωρείται θαυματουργός τόπος, είναι γυναικεία και δέχεται κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Ο Άγιος Νεκτάριος, που εγκαταστάθηκε στο νησί το 1908, επαναλειτούργησε το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της περιοχής, στον χώρο του οποίου ενταφιάστηκε μετά τον θάνατό του.

Στην αρχή της ταινίας βλέπουμε τα μικρά άσπρα σπίτια του οικισμού του Κοντού, γυναίκες του χωριού περπατούν στο δρόμο και πραγματοποιούν τις καθημερινές τους ασχολίες. Ακολουθεί πανοραμικό πλάνο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, που γειτνιάζει με το μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου.

Έπειτα μεταφερόμαστε στην είσοδο του μοναστηριού και παρατηρούμε τους επισκέπτες. Μπορούμε να διαβάσουμε την ανακοίνωση του Ηγούμενου στον τοίχο της εισόδου. Εντός της Μονής υπάρχει συρροή προσκυνητών που με την σειρά τους επισκέπτονται της εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου. Ακολουθεί ένα σύντομο πλάνο από το εσωτερικό της, που μας δείχνει τους εντυπωσιακούς πολυελαίους.

Κατόπιν, παρακολουθούμε ένα παιδί να γεμίζει με νερό από το αγιασμένο πηγάδι της αυλής, τις κούπες των πιστών. Στο επόμενο πλάνο, παρατηρούμε τον τρούλο της εκκλησίας και το καμπαναριό και στη συνέχεια, βλέπουμε τους επισκέπτες τόσο μέσα, όσο και έξω από αυτή. Η κάμερα μας δείχνει τις αναμμένες λαμπάδες, τους προσκυνητές του Αγίου Νεκταρίου, οι οποίοι ακουμπούν το κεφάλι τους στο μνήμα, καθώς λέγεται πως ακούγονται οι χτύποι της ράβδου του Αγίου.

Τέλος, διαβάζουμε την επιγραφή που ενημερώνει για την απαγόρευση εισόδου στους άνδρες.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
78

Φορμά
8mm