Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Τα Στάγειρα είναι χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Στρατονικού, στη βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής, στην Ελλάδα. Έλαβαν το όνομά τους από την αρχαία πόλη των Σταγείρων, η οποία βρίσκεται σε παράλια θέση 10 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Ο κινηματογραφιστής περπατά στους δρόμους του χωριού και μας δίνει πλάνα από τον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου και μερικά από τα σπίτια παραδοσιακής Μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια ο πατέρας του κινηματογραφιστή συνομιλεί με δύο ντόπιους άνδρες.

Αμέσως μετά βρισκόμαστε μπροστά στο άγαλμα του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα. Στη μαρμάρινη βάση αναγράφεται «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» κι έχουμε πλάνα του επιβλητικού αγάλματος από πολλές γωνίες.

Πίσω από το άγαλμα διακρίνουμε τα ερείπια ενός Οθωμανικού Πύργου. Ένας άντρας και μία γυναίκα από την οικογένεια του κινηματογραφιστή κοιτούν το άγαλμα, αλλά και την υπέροχη τοποθεσία που επιλέχτηκε για να φιλοξενήσει το έργο του γλύπτη Νικόλα, ενώ αστειεύονται μεταξύ τους, λίγο πριν αναχωρήσουν.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
43

Φορμά
8mm