Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο λιμάνι του Πειραιά, στην ακτή Μιαούλη, όπου είναι αγκυροβολημένο το βρετανικό αεροπλανοφόρο Hermes και δέχεται επισκέπτες.

Το πλοίο που ξεκίνησε να ναυπηγείται το 1944, υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας από το 1959 έως το 1984, μεταφέροντας ελικόπτερα Sea King, μαχητικά Sea Harrier FRS.1 και Harrier GR.3. Το 1986 πουλήθηκε στo Ινδικό Ναυτικό έναντι 465 εκατ. δολαρίων, μετονομάστηκε σε INS Viraat και παρέμεινε ενεργό έως το 2017. Έκτοτε αποσύρθηκε οριστικά και το 2019 αποφασίστηκε η διάλυσή του. Το αεροπλανοφόρο, που ζύγιζε 23.000 τόνους, υπολογίζεται πως μέχρι το 2017 είχε διανύσει απόσταση που ισοδυναμεί με 27 φορές τον περίπλου της Γης.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνο από το εσωτερικό του πλοίου, συγκεκριμένα από το κατάστρωμα του υπόστεγου, όπου κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν καταφθάσει για να ξεναγηθούν στο ιστορικό αυτό αεροπλανοφόρο. Έπειτα, μεταφερόμαστε στο κατάστρωμα πτήσης, που ανεμίζει η βρετανική σημαία, ενώ στο βάθος βλέπουμε τα κτήρια του λιμανιού.

Η κάμερα μας δείχνει το ελικόπτερο 710 του Βασιλικού Ναυτικού, πίσω του διακρίνουμε τη διαφήμιση της ελληνικής χαρτοβιομηχανίας «Softex», στη ταράτσα ενός κτηρίου απέναντι από το λιμάνι και τον σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων «Seka». Δύο άνδρες του πληρώματος περπατούν στο κατάστρωμα ανάμεσα στους επισκέπτες και στη συνέχεια, παρακολουθούμε λήψεις από τρία ακόμη ελικόπτερα του Βασιλικού Ναυτικού.

Ακολουθούν πλάνα του πλοίου από την προβλήτα του λιμανιού, καθώς η μπάντα ετοιμάζεται παρελάσει για τους επισκέπτες. Τέλος, παρακολουθούμε την πορεία της μπάντας, ενώ τον ορίζοντα καταλαμβάνει ο όγκος του «Ερμή».

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
137

Φορμά
Super 8mm