Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Πάρο, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, στην Ελλάδα.

Το φιλμ ανοίγει με ένα γενικό πλάνο του λιμανιού της Πάρου ενώ ο κινηματογραφιστής βρίσκεται εν πλω. Βλέπουμε την κτιριακή δομή της πόλης και το λιμάνι της χώρας ή Παροικιάς, ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων περιμένουν τους δικούς τους στην εξέδρα του λιμανιού. Διακρίνουμε επίσης το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσίτη στο βάθος. Πλάνα με κόσμο που πηγαινοέρχεται, τον ανεμόμυλο που υπάρχει ακόμα και σήμερα στο λιμάνι αλλά και λεωφορεία και αυτοκίνητα εκείνης της εποχής.

Στη συνέχεια, βλέπουμε ανθισμένα κόκκινα λουλούδια κι έναν άντρα να προχωράει προς τον ανεμόμυλο και την εκκλησία Αγία Άννα που βρίσκεται δίπλα. Ο άντρας βγαίνει απ’ το μονοπάτι της εκκλησίας και βλέπουμε ένα λιμανάκι καθώς και τον ανεμόμυλο στο βάθος. Ο άντρας στέκεται για λίγο και παρατηρεί δυο ψαράδες να μαζεύουν τα δίχτυα τους και έπειτα περπατάει στα σοκάκια της πόλης ενώ συνάμα μας δείχνει την αρχιτεκτονική του νησιού.

Ένα στιγμιότυπο με τρεις μαθήτριες φορώντας την μπλε σχολική στολή της εποχής να περπατάνε. Ο άντρας εισέρχεται στον ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος. Η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε ένα κορίτσι καθισμένο στα σκαλάκια της εξώπορτας να ζωγραφίζει και το λευκό χρώμα να κυριαρχεί στο εξωτερικό των σπιτιών.

Ο άντρας βρίσκεται σ’ έναν ολάνθιστο κήπο μ’ έναν ακόμα ηλικιωμένο και κατόπιν τον βλέπουμε να περιπλανιέται στα σοκάκια. Μια σύντομη σκηνή να μιλάει με κάποιον στον παραλιακό δρόμο και επιστροφή στον ανεμόμυλο της Παροικιάς και το λιμάνι, στο οποίο εισέρχεται το ferryboat «ΕΛΛΗ», ενώ αρκετός κόσμος αποβιβάζεται.

Το φιλμ κλείνει με το ηλιοβασίλεμα που καθρεφτίζεται στα νερά της Πάρου.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
217

Φορμά
8mm