Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα τραβηγμένα απ’ το πλοιάριο της κρουαζιέρας του Βοσπόρου που βρίσκεται ο κινηματογραφιστής και μας κάνει μια περιήγηση της πόλης. Υπάρχει κίνηση στα νερά του Βοσπόρου με αρκετά πλοία, διαφόρων μεγεθών από μια μικρή βαρκούλα μέχρι ένα μεγάλο εμπορικό. Ο φακός στέκεται για λίγο στο κτιρίο Galataport στην εμπορική γειτονιά Karaköy (πρώην Galata), στην περοχή Beyoğlu.

Στη συνέχεια βλέπουμε το Rumelihisarı φρόυριο (γνωστό και ως Rumelian Castle ή/κι Roumeli Hissar Castle) και απόψεις την πόλης τόσο της κτιριακής της δομής όσο και των οροσειρών της. Βλέπουμε μια γυναίκα και ένα κοριτσάκι να μιλάνε γελώντας μέσα στο πλοιάριο και το φιλμ κλείνει με τα καταγάλανα νερά του Βόσπορου.

Οι ιστορικές περιοχές της πόλης, με σημαντικά μνημεία, ανήκουν από το 1985 στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης ανήκουν η Αγία Σοφία, το Επταπύργιο και τα βυζαντινά τείχη, ο ναός και η πηγή της Ζωοδόχου Πηγής, το κτίριο του Πατριαρχείου, το Φανάρι καθώς και το ανάκτορο Τοπ Καπί, το τζαμί του Σουλεϊμάν και το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ («Μπλε τζαμί»).

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μελανίδης Ευριπίδης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
90

Φορμά
8mm