Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Κάτω Γαρούνα, ένα χωριό της κεντρικής Κέρκυρας, νότια της πόλης του νησιού.

Ο κινηματογραφιστής μας δίνει λήψεις από το γλέντι που έχει στηθεί στη πλατεία, οι χορευτές φορούν τις παραδοσιακές κερκυραϊκές στολές, ενώ στη μέση στέκεται η ορχήστρα, η οποία αποτελείται από τέσσερις μουσικούς, δύο κιθάρες, ένα βιολί κι ένα ακορντεόν.

Οι γυναίκες είναι ντυμένες γιορτινά, φορούν πουκαμίσα και «πεσελιά», δηλαδή μία βελούδινη ζακέτα με μακριά μανίκια, φούστα με κεντητό τελείωμα και ποδιά, καθώς επίσης πλεκτές λευκές κάλτσες μέχρι το γόνατο και μαύρα παπούτσια με χοντρό τακούνι. Στην ενδυμασία τους ξεχωρίζει ο κεφαλόδεσμος, που αποτελείται από ένα στεφάνι λουλουδιών κι ένα μαντήλι.

Οι άνδρες χορευτές φορούν λευκό πουκάμισο με σκούρο γιλέκο και φαρδιά βράκα μέχρι τη μέση της γάμπας, ενώ στο κεφάλι τους έχουν τη «τρίτσα», το χαρακτηριστικό ψάθινο καπέλο.

Ο πρώτος χορός που παρακολουθούμε ονομάζεται Μπαλλέτες, είναι ένας αντικριστός αστικός χορός με ενετική καταγωγή. Ακολουθεί ο κυκλικός συρτός της Κέρκυρας, που χορεύεται κυρίως από γυναίκες στο κύκλο, ενώ οι άνδρες είναι στο μέσα μέρος, ελεύθεροι κάνοντας τα λεγόμενα «τσαλίμια».

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μερδενισιάνος Κωνσταντίνος Σ. (Μερσάνος)

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
199

Φορμά
Super 8mm