Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Τήνος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η ταινία ξεκινάει με τον περίφημο Τηνιακό βιολιστή Μάρκο Βιδάλη ή «Καλιούπα» να παίζει το βιολί του, συνοδευόμενος από τον γιο του Σπύρο, ο οποίος παίζει λαούτο, καθισμένοι σ’ ένα πεζούλι στη Χώρα της Τήνου.

Στο επόμενο πλάνο ο κινηματογραφιστής αγναντεύει τη Χώρα από έναν λιμενοβραχίονα. Πανοραμικό πλάνο της Χώρας, όπου μπορούμε να διακρίνουμε τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας της Τήνου ή «Παναγία της Τήνου», που αποτελεί το μεγαλύτερο ορθόδοξο προσκύνημα της Ελλάδας και εμβληματικό σημείο του νησιού. H Χώρα αγκαλιάζει το επιβλητικό ύψωμα Εξώμβουργο ή Ξώμπουργο. Το πανόραμα κλείνει με τον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Κοντινό πλάνο στην Παναγία της Τήνου.

Στο λιμάνι ψαράδες μπαλώνουν τα απλωμένα δίχτυα τους.
Πλάνο στο σημείο επιβίβασης – αποβίβασης επισκεπτών με σιδεριές ασφαλείας και πινακίδα καλωσορίσματος στο νησί «Welcome to Tinos».

Στη συνέχεια ο κινηματογραφιστής περιηγείται την ύπαιθρο και τα χωριά Αρνάδος, Τριπόταμος, Δυο Χωριά κ.α., όπου βλέπουμε δείγματα της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του νησιού, η οποία διαμορφώθηκε από το πέρασμα Ενετών και Οθωμανών, αλλά και της Κυκλαδικής επιρροής.

Ένας περιστεριώνας απομίμηση μικρού κάστρου. Οι περιστεριώνες στην Τήνο αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία υψηλής αισθητικής της οικοδομικής τέχνης, ταυτόχρονα είναι απόλυτα λειτουργικοί και θεωρούνται το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Ένας άντρας περνάει με το γαϊδουράκι του. Πλάνα από τον Ιερό Ναό της Παναγιάς Μαλαματένιας, μια δημόσια γούρνα με νερό για τα ζώα, ένας άντρας με δύο γαϊδουράκια πηγαίνει στο σημείο που στεγάζει τα βοοειδή του, εικόνες από τα παραδοσιακά χωριά με τις αψιδωτές στοές και τις σκάλες.

Ένα κτίριο με κίονες με νερό για δημόσια πλύση. Μια γυναίκα πλένει τα ρούχα της. Στενά πετρόκτιστα σοκάκια, καθημερινότητα του τόπου, περίτεχνοι περιστεριώνες, καμάρες, καμπαναριά και ο κινηματογραφιστής που παίρνει συνέντευξη από έναν ηλικιωμένο ντόπιο.

Στη συνέχεια βρισκόμαστε στην κεντρική πλατεία του χωριού Δυο Χωριά. Πλατάνια και το καφενείο «Η Αγάπη» με τους θαμώνες του.

Στην οθόνη ξανά ο βιολιστής Μάρκος Βιδάλης με τον γιο του Σπύρο και τέλος κάδρο με την πινακίδα των δρομολογίων του πλοίου «ΟΙΑ», που οδηγεί στην Τήνο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μερδενισιάνος Κωνσταντίνος Σ. (Μερσάνος)

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
350

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Νοέμβριος του 1969, Τήνος. Την κινηματογράφηση έκανε ο Αλέκος Φλωράκης, διδάκτωρ λαογράφος εθνολόγος που τώρα ζει στην Τήνο.
Μερδενισιάνος Κωνσταντίνος Σ. (Μερσάνος)