Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Ντόρτμουντ, πόλη της Γερμανίας, στο μεγάλο δημόσιο πάρκο Westfalenpark.

Την ημέρα της λήψης στον συγκεκριμένο χώρο πραγματοποιείτο η Γιορτή του Ελληνικού Κρασιού, εκδήλωση η οποία έγινε για μία και μοναδική φορά το 1975. Βλέπουμε πολλούς επισκέπτες να μπαίνουν στο πάρκο κατά παρέες.

Ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα από τον πύργο τηλεπικοινωνιών Florian, ο οποίος έχει σχήμα καμινάδας και μέγιστο ύψος 219,6 μέτρα. Διακρίνουμε δυο ορόφους. Στον κάτω όροφο υπάρχουν γραφεία ενώ στο δεύτερο όροφο λειτουργεί εστιατόριο που γυρίζει και δίνει τη δυνατότητα να δει ο επισκέπτης όλη την πόλη από ψηλά.

Συντριβάνια με φλαμίνγκος, οικογένειες και παρέες που κατευθύνονται στην είσοδο του χώρου της εκδήλωσης. Η είσοδος είναι μια κατασκευή που αναπαριστά ένα βαρέλι κρασιού, πάνω στο οποίο είναι ζωγραφισμένοι τρεις χορευτές που χορεύουν συρτάκι, ενώ στην ταμπέλα αναγράφεται «Griechisches Weinfest». Σε άλλη πινακίδα, και ίσως δεύτερη είσοδο, βλέπουμε αναπαράσταση σερβιρίσματος κρασιού κατά την αρχαιότητα. Το τοπίο είναι καταπράσινο με ψηλά δέντρα και παρτέρια με λουλούδια.

Μέσα η εκδήλωση έχει αρχίσει με καλλιτεχνικό λαϊκό πρόγραμμα. Απ’ όσο μπορούμε να διακρίνουμε, τραγουδούν η Πετρή Σαλπέα, ο Σταμάτης Κόκοτας κι ακόμα μία τραγουδίστρια. Στο μπουζούκι ο δεξιοτέχνης Μάκης Μαυρόπουλος. Καθώς νυχτώνει, το πρόγραμμα γίνεται παραδοσιακό: φουστανελάδες και γυναίκες με μακεδονίτικες φορεσιές (ρουμλούκια), χορεύουν Ελληνικούς δημοτικούς χορούς, στους ρυθμούς που δίνουν κλαρίνα, βιολιά, πίπιζες και άλλα όργανα.

Ελληνικά και Γερμανικά σημαιάκια, πολύχρωμα φαναράκια διακοσμούν τον χώρο και το κρασί -φανταζόμαστε- ρέει άφθονο.

Υ.Γ. Τα τραγούδια που ακούγονται στο λαϊκό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι: «Σήκω χόρεψε συρτάκι» των Γιώργου Ζαμπέτα και Αλέκου Σακελλάριου, το «Το θέμα είναι να την βρω» των Γιώργου Ζαμπέτα και Ξενοφώντα Φιλέρη και το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» των Μάνου Χατζηδάκι, Νότη Περγιάλη και Γιώργου Εμιρζά.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Πετρίδης Γιάννης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
309

Φορμά
Super 8mm