Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Μέτσοβο, μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου.

Το φιλμ ανοίγει με μια παραδοσιακή νυφική πομπή. Βλέπουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, από μικρά παιδάκια μέχρι ηλικιωμένους. Στην αρχή της ακολουθίας, νεαρά κοριτσάκια κρατάνε ή έχουν φορτωμένα στη πλάτη τους τα προικιά (αποτελούνται συνήθως από κιλίμια, βελέντζες, μαξιλαροθήκες, μαντήλια, κάλτσες, φορέματα και κάθε είδους ρουχισμό). Ακολουθεί κόσμος, κρατώντας ενδύματα και πίσω τους είναι οι οργανοπαίκτες.

Η πομπή συνεχίζεται με μικρά αγόρια να κρατάνε ένα αρνί κι ακολουθούν ο νυφικός στολισμός, οι καλεσμένοι, ενώ την ακολουθία κλείνουν οι μουσικοί που όπως μπορούμε να δούμε, αποτελούνται από ένα νταούλι, ένα κλαρίνο, μια κιθάρα κι ένα βιολί. Ο κινηματογραφιστής καταγράφει την πορεία της πομπής και μας δείχνει τον κόσμο που στέκεται και παρακολουθεί.

Έπειτα βλέπουμε τις λαμπάδες και τον κόσμο να ακολουθεί. Παρατηρούμε ότι αρκετές απ’ τις γυναίκες είναι ντυμένες με την παραδοσιακή φορεσιά. Το πλάνο αλλάζει και η κάμερα μας δείχνει κόσμο μαζεμένο στο μπαλκόνι της εισόδου ενός σπιτιού και έναν άντρα να κερνάει από μια μπλε κανάτα έναν άλλον. Η νύφη βγαίνει φορώντας την νυφική παραδοσιακή φορεσιά και ένα λευκό πέπλο στο κεφάλι.

Το φιλμ κλείνει με τον φακό να ακολουθεί και να εστιάζει στην νύφη που την συνοδεύουν αγκαζέ δυο άντρες ενώ φευγαλέα ένας χαμογελαστός άντρας κλέβει την προσοχή του κινηματογραφιστή.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπακέλας Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
208

Φορμά
8mm