Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Αιγίνιο είναι κωμόπολη του νομού Πιερίας, στην Κεντρική Μακεδονία, κτισμένη στις βορειοανατολικές απολήξεις των Πιερίων ορέων, κοντά στον Αλιάκμονα ποταμό. Οι κάτοικοι του είναι ντόπιοι, πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη (1923) και πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας (Καβακλί και Ακμπουνάρ, 1925).

Αυτή η ανταλλαγή των πληθυσμών συνετέλεσε ώστε να αναπτυχθεί πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, από αντίστοιχους επιμορφωτικούς και λαογραφικούς συλλόγους που ίδρυσαν. Ο ένας των γηγενών Μακεδόνων και Ανατολικοθρακών, που ονομάζεται «Η Δήμητρα» (ιδρύθηκε το 1966) και ο άλλος των Βορειοθρακών «Ανατολικορωμυλιωτών» που ονομάζεται «Η Ανατολική Ρωμυλία» (ιδρύθηκε το 1977).

Ο κινηματογραφιστής, επισκέπτης του Αιγινίου κατά την 28η Οκτωβρίου 1980, ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, καταγράφει εκδήλωση των δύο συλλόγων με παραδοσιακούς χορούς των τόπων τους, στην κεντρική πλατεία του Αιγινίου.

Τα μέλη του συλλόγου «Η Ανατολική Ρωμυλία» αναγνωρίζονται από το καπέλο που φορούν, το καλπάκι. Και οι δύο σύλλογοι κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις με την προσφορά ικανών χοροδιδασκάλων.

Οι χοροί που παρουσιάζονται είναι οι Κοφτός, Μπαϊντούσκα και Συγκαθιστός.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Πετρίδης Γιάννης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Φορμά
Super 8mm