Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Μετά την πτώση της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974) διενεργήθηκαν εκλογές στις 17 Νοεμβρίου 1974, οπότε και εξελέγη πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ενώ κανονικά εκλογές θα γίνονταν πάλι τέσσερα χρόνια μετά, διάφορα εθνικά ζητήματα επέσπευσαν τη διενέργειά τους, στις 20 Νοεμβρίου 1977.

Στην έναρξη της ταινίας βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας και από το πλήθος των αφισοκολλήσεων σε κολώνες και τοίχους εισπράττουμε την έντονη εικόνα του προεκλογικού τοπίου. Στις αφίσες ονομασίες κομμάτων, όπως Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ, Εθνική Παράταξις, αντιπροσωπευτικά συνθήματα και πολιτικά πρόσωπα υποψηφίων, όπως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το οδόστρωμα της οδού Βουλής σκεπασμένο από τρικάκια και σημαιάκια.

Μεταφερόμαστε απέναντι, στην πλατεία Συντάγματος, όπου τεχνικός ασχολείται με την τοποθέτηση των τηλεοπτικών καμερών, που θα καταγράψουν τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Οι αφισοκολλήσεις συνεχίζονται στο κάτω μέρος της πλατείας, μπροστά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε παρακείμενο περίπτερο βλέπουμε αναρτημένες εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Τα νέα, Απογευματινή, Βραδυνή, Εστία) με προεκλογικούς τίτλους στα εξώφυλλα, αλλά και λαϊκά περιοδικά.

Στο εξώφυλλο της εφημερίδας Τα Νέα βλέπουμε ότι είναι 17 Νοεμβρίου, δηλαδή τρεις μέρες πριν τις εκλογές και σε όλον τον έντυπο Τύπο διαβάζουμε τίτλους, αναλόγως των στηρίξεων των εκδοτών στα υποψήφια κόμματα. Πλάνο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο φόντο ο λόφος του Λυκαβηττού.

Το εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, μεγάλο πλήθος κόσμου στην αφισοντυμένη πόλη, νεαρή κοπέλα διακινεί έντυπο του ΠΑΣΟΚ, το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ και πλάνα από το εσωτερικό του. Η τέντα του ιστορικού ζαχαροπλαστείου Ρωσικόν, βροχή από τρικάκια με συνθήματα, το εκλογικό κέντρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κέντρα της ΕΔΗΚ, της Εθνικής Παράταξης και το συντριβάνι της πλατείας Ομονοίας.

Το ξενοδοχείο Ομόνοια, στη γωνία με την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, τα δίδυμα ξενοδοχεία Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος (έργα του Ερνάστου Τσίλερ).

Ο κινηματογραφιστής, ως επιβάτης λεωφορείου πλέον, καταγράφει την πολύχρωμη πολιτικά Αθήνα.

Τα εξώφυλλα των εφημερίδων ανακοινώνουν τα αποτελέσματα σε τίτλους - σχόλια και τέλος μια καρτέλα με την κατανομή εδρών.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
265

Φορμά
Super 8mm