Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το φιλμ παρουσιάζει εκδρομή στο Mont-Saint-Michel, ένα παλιρροϊκό νησί και ηπειρωτική κοινότητα στη Νορμανδία της Γαλλίας.

Το φιλμ ανοίγει από το Παρίσι με ένα ψηλό κτήριο που γράφει με φωτισμένα γράμματα Citizen Watches και δείχνει την ώρα και ένα μακρινό πλάνο του Πύργου του Άιφελ. Η εκδρομή ξεκινά και ο κινηματογραφιστής μέσα απ’ το λεωφορείο που βρίσκεται μας δείχνει την περιοχή, το καταπράσινο τοπίο και αρκετά βοοειδή. Μια ταμπέλα που γράφει ότι είναι το μέρος που γεννήθηκε η Αγία Τερέζα του Λισιέ και η εικόνα αλλάζει με πλάνα μέσα απ’ την πόλη.

Κίνηση στους δρόμους, καταστήματα, περαστικοί, ένα μπάνερ που μας ενημερώνει ότι είμαστε στην συνοικία Notre Dame, στον πεζόδρομο του κέντρου της πόλης. Επιστρέφουμε στο λεωφορείο με το καταπράσινο τοπίο και τα βοοειδή καθώς βλέπουμε και τα σπίτια “ντυμένα" με φυτά αναρριχώμενα. Ο κινηματογραφιστής στέκεται σ’ ένα σπίτι το οποίο φωτογραφίζει και η γυναίκα που κάθεται δίπλα του και έπειτα μας δείχνει το αβαείο του Mont-Saint-Michel από μακριά. Το αβαείο προστατεύεται ως ιστορικό μνημείο της Γαλλίας από το 1862. Από το 1979, η τοποθεσία στο σύνολό της –το Mont Saint-Michel και ο κόλπος του– αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και διαχειρίζεται το Centre des Monuments Nationaux.

Το λεωφορείο κάνει στάση με κάποιους να κατεβαίνουν ανάμεσα τους και η γυναίκα με το μπλε μαντήλι. Ένα πλάνο από τη θάλασσα και το λεωφορείο φτάνει στο αβαείο. Από κάτω, πίσω από τα τείχη που το περιβάλλουν, βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό. Το αβαείο έφτασε στη σημερινή του μορφή περίπου τον 17ο-18ο αιώνα, ενώ στην κορυφή του καμπαναριού υπάρχει το περίφημο επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που χαρακτηρίζεται ως αριστούργημα του δυτικού πολιτισμού. Η γυναίκα φωτογραφίζει το μέρος, πούλμαν, αρκετός κόσμος τριγύρω και ο κινηματογραφιστής μας δείχνει το ιστορικό μνημείο.

Ο φακός εστιάζει σε μια ταμπέλα που γράφει “Πόλη του Mont Saint Michel” και από κάτω έχει μια λίστα με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Πλήθος κόσμου, μια πινακίδα που γράφει ότι βρίσκονται στο ξενοδοχείο και εστιατόριο “La Mère Poulard”. Πλάνα απ’ τα σοκάκια και τη γυναίκα να περιηγείται στο κτιριακό συγκρότημα κρατώντας την κάμερα της. Ένα πανοραμικό της θέας και πίσω στα δρομάκια του χωριού με μαγαζάκια με σουβενίρ, μια ταμπέλα που γράφει «είσοδος μουσείου», αναμνηστικά καρτ ποστάλ. Η κάμερα δείχνει κάποιες υαλογραφίες από την εκκλησία και πίσω στα κατάμεστα σοκάκια. Ο κόσμος επισκέπτεται το μοναστήρι και η γυναίκα το εξερευνά. Ένα πλάνο από ψηλά με την ευρύτερη περιοχή.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα απ’ το περιστύλιο του αβαείου με τον μεσαιωνικό κήπο που φιλοξενεί και την επιστροφή του λεωφορείου.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
238

Φορμά
Super 8mm