Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στα Μετέωρα, ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα στη Θεσσαλία, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από το εν κινήσει αυτοκίνητο δείχνοντας ένα δρόμο γεμάτο κυπαρίσσια εκατέρωθεν του δρόμου. Έπειτα ο κινηματογραφιστής πλησιάζει στα Μετέωρα και βλέπουμε τους εντυπωσιακούς βράχους. Η κάμερα στέκεται για λίγο στη Μονή Βαρλαάμ ή μονή των Αγίων Πάντων, ένα ανδρικό μοναστήρι, στην κορυφή απότομου βράχου ενώ έπειτα βλέπουμε κόσμο να επισκέπτεται τα μοναστήρια με μια ηλικιωμένη γυναίκα να χαιρετάει τον φακό.

Η εικόνα αλλάζει με ένα καμπαναριό καθώς και μια γυναίκα να θαυμάζει την θέα απ’ την Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο, μιας και βλέπουμε τον μηχανισμό με το δίχτυ, το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί για την πρόσβαση τους στη μονή. Στην συνέχεια, βλέπουμε ένα ακόμα πλάνο με την παρέα του κινηματογραφιστή, που κοιτάει τον φακό, να κατεβαίνει από τα μοναστήρια.

Το φιλμ κλείνει με απόψεις των Μετεώρων από το εν κινήσει αυτοκίνητο.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπακέλας Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
85

Φορμά
8mm