Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ωραίες γενικές απόψεις της στολισμένης πλατείας Ομονοίας με κόσμο συγκεντρωμένο για να δει την πομπή του γάμου του Διαδόχου του Ισπανικού Θρόνου Χουάν Κάρλος και της Πριγκίπισσας Σοφίας. Η αυτοκινητοπομπή με τις βασιλικές οικογένειες και η βασιλική άμαξα συνοδεύονται από πλήθος έφιππων στρατιωτών. Μετά το πέρας της πομπής ο κόσμος συνωστίζεται καθώς αποχωρούν από το σημείο.

Ο γάμος του Διαδόχου του Ισπανικού Θρόνου Χουάν Κάρλος και της Πριγκίπισσας Σοφίας τελέστηκαν κατά το καθολικό και το ορθόδοξο δόγμα στην Αθήνα στις 14 Μαΐου 1962. Ο γάμος κατά το καθολικό δόγμα τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αθηνών που βλέπουμε και στο φιλμ.

Ο γάμος δημιούργησε πολιτικό πρόβλημα καθώς η βασίλισσα Φρειδερίκη πίεζε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να καθορίσει μεγάλο ποσό από τον δημόσιο προϋπολογισμό για προίκα της κόρης της, Σοφίας. Ο υπουργός Οικονομικών Σπύρος Θεοτόκης κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο δινόταν προίκα στη Σοφία ύψους 9.000.000 δρχ. ( περίπου 2.500.000 σημερινά δολάρια) που απαλλασσόταν από κάθε φορολογία και μπορούσε να μετατραπεί σε συνάλλαγμα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Βουλή κυρίως από την Ένωση Κέντρου και την ΕΔΑ, αλλά και λαϊκές αντιδράσεις με κυρίαρχο το σύνθημα «Προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία».

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
159

Φορμά
8mm