Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Στις 24 Ιουλίου 1974 ορκίστηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Το φιλμ ξεκινά με λήψεις από την τηλεόραση, όπου παρακολουθούμε την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Πρώτος εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στη συνέχεια ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης που διορίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη χούντα και παρέμεινε και τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης. Στη συνέχεια παρακολουθούμε την ορκωμοσία του Ξενοφώντα Ζολώτα.
Ύστερα από το εξώφυλλο της εφημερίδας «Η Βραδυνή» που ανακοινώνει «Κυβέρνησι Καραμανλή», ακολουθούν σύντομα βραδυνά πλάνα από δρόμο της Αθήνας και στη συνέχεια πρωινές εικόνες από την Πλατεία Συντάγματος, έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», όπου παρακολουθούμε συγκεντρωμένο κόσμο και πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην οδό Ηρώδου Αττικού στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, όπου κυριαρχεί το έμβλημα της χούντας, με τον φοίνικα και τον στρατιώτη. Στο αμέσως επόμενο πλάνο, το έμβλημα έχει αφαιρεθεί, σημαίνοντας την οριστική μετάβαση στη δημοκρατία.

Ακολουθούν πάλι πλάνα από την τηλεόραση και μας μεταφέρουν λίγους μήνες αργότερα, στις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων για τις εκλογές του Νοέμβρη 1974. Παρακολουθούμε τον Ηλία Ηλιού (Ενωμένη Αριστερά), ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε εξώστη και τον Γεώργιο Μαύρο (Ένωσις Κέντρου-Νέες Δυνάμεις).

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
121

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Πρόλαβα και πήρα φιλμ το σήμα της 21ης Απριλίου δίπλα στην είσοδο του στρατοπέδου των Ευζώνων στην Ηρώδου Αττικού. Ώρες μετά ο εύζωνας δεν το έχει πια δίπλα του.
Αθανασόγλου Νικόλαος