Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις δέκα Οκτωβρίου του 1964 στο στάδιο Μέι Τζι του Τόκυο.
Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί που διεξήχθησαν όχι μόνο στην Ιαπωνία, μα σε όλη την Ασία. Σε αυτή την διοργάνωση έλαβαν μέρος 5.151 αθλητές από 93 χώρες, εκ' των οποίων οι 14 έλαβαν μέρος για πρώτη φορά, κάνοντας επίσης την εμφάνισή τους τρία επιπλέον αθλήματα, τζούντο, βόλεϋ γυναικών και πένταθλο.

Το όλο εγχείρημα κόστισε στην Ιαπωνία τρία δις δολάρια, κόστος ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής.

Διακρίνουμε πλάνα από το κατάμεστο στάδιο καθώς την συγκεκριμένη μέρα φιλοξένησε περίπου 75.000 θεατές.

Σημαίες των Κρατών που έλαβαν μέρος κυματίζουν και η Ελληνική αποστολή ως επικεφαλής με σημαιοφόρο τον Γεώργιο Μαρσέλο και πρώτο λαμπαδηδρόμο, ανοίγει την είσοδο των αθλητών. Παρακολουθούμε την αποστολή της Αυστραλίας, του Καναδά, της Αιθιοπίας, της Νιγηρίας των Η.Π.Α. της Ιαπωνίας καθώς και την τελετή έπαρσης της ολυμπιακής σημαίας.

Πολύχρωμα μπαλόνια στολίζουν τον Ουρανό του Τόκυο και ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο δεκαεννιάχρονος τότε φοιτητής Γιοσινόρι Σακάι εισέρχεται στο Στάδιο βαστώντας την δάδα που φέρει το ολυμπιακό φως. Γεννήθηκε λίγο πιο έξω από την Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945, ημέρα ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας. Η επιλογή του Σακάι ήταν εμβληματική και ήταν ο πρώτος μη ολυμπιονίκης που του ανατέθηκε ετούτη η τιμή. Στο φιλμ παρακολουθούμε την διαδρομή του από την είσοδο του στο στάδιο, έως τον βωμό, και το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας που θα καίει καθ΄όλη την διάρκεια των αγώνων.
Το βίντεο κλείνει με Χιλιάδες περιστέρια που αφήνονται ελεύθερα, σύμβολο ειρήνης των λαών και της ευγενικής άμιλλας

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
472

Φορμά
8mm