Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η ταινία ξεκινά με πανοραμικά πλάνα της υπαίθρου της Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσας της Μογγολία.

Απέραντες πεδιάδες ανάμεσα στα βουνά, ένας μικρός οικισμός από παραδοσιακά «γιουρτ» που είναι στρογγυλές σκηνές, κατοικίες των νομάδων που ζουν στην περιοχή και φροντίζουν τα γιακ, μια μοναχική σκηνή στημένη στο ερημικό τοπίο, αραιή βλάστηση, ανύπαρκτες καλλιέργειες, ψηλοί βράχοι, ένας μακρινός δρόμος.

Συμβαίνει ο κινηματογραφιστής να συνταξιδεύει με τον πρώτο Δυτικό Πρέσβη (της Βρετανίας), στη Μογγολία.

Ακολουθούν πλάνα υπό βροχή, μέσα από το Range Rover του Βρετανού Πρέσβη, όπου εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την έρημη και άγρια φύση της Μογγολίας, καθώς σε άλλο σημείο των πεδιάδων βλέπουμε κόκαλα ζώων που έχουν κατασπαραχτεί από αγρίμια.

Κάποια στιγμή η κάμερα βρίσκει τρεις έφιππους άντρες, με παραδοσιακές ενδυμασίες και ο πρέσβης τους καλεί να μιλήσουν και να τούς προσφέρει ένα ποτό.

Στη συνέχεια οι άντρες ιππεύουν τα άλογα τους και αναχωρούν. Προλαβαίνουμε να διακρίνουμε μια περίτεχνη σέλα.

Η ταινία κλείνει με πλάνα από μερικά γιακ.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
204

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Οπότε εδώ είναι, η χώρα των Μογγόλων, των σκληραγωγημένων ιππέων που τρομοκρατούσαν την Ανατολή για αιώνες και έφτασαν ακόμα και στις πύλες της Βιέννης πριν γυρίσουν πίσω αήττητοι στη μάχη.

Τα οστά των ζώων που έχουν σκοτωθεί από τους λύκους δίνουν μια ιδέα για την αγριότητα της φύσης εδώ. Είναι, ξεκάθαρα, μια υπέροχη χώρα για άλογα με τις τεράστιες εκτάσεις άδειων, κυματοειδών βοσκοτόπων. Υπάρχουν, επίσης, δέντρα στις πλαγιές των λόφων και βράχια που ξεφυτρώνουν από τη γη, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη καλλιέργειας.

Ω, τι υπέροχο θέαμα! Τρεις καβαλάρηδες που καλπάζουν. Τα άλογα είναι μικρά, αλλά ιδιαιτέρως σκληρά.

Ο Πρέσβης ζητά από τους ιππείς να σταματήσουν για να τους μιλήσει και να τους προσφέρει ένα δροσιστικό αφέψημα.

Αυτό είναι ένα τελετουργικό, σχεδόν. Συγκεκριμένοι χαιρετισμοί πρέπει να ανταλλάσσονται και τη στιγμή που προσφέρει το ποτό ο Πρέσβης φροντίζει να τοποθετήσει το αριστερό του χέρι κάτω από το δεξιό αντιβράχιο του για να δείξει ότι δεν έχει όπλο.

Φεύγουν κι αυτοί οι χαρακτήρες που είναι χτυπημένοι απ’ τον καιρό... Και εδώ είναι μερικά γιακ (βοοειδή που ζουν κυρίως στην περιοχή των Ιμαλαΐων), ανάμεσα στα λίγα ντόπια ζώα που μπορούν να αντέξουν τους άγριους χειμώνες, όταν η θερμοκρασία μπορεί να πέσει σε μείον 45 βαθμούς Κελσίου ή και ακόμα χαμηλότερα.
Bonar, Andrew Graham