Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η 1η Μαΐου είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργατών, που από το 1886 έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται με πορείες και εκδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο.

Στην Μόσχα, πρωτεύουσα της Ρωσίας, επί ΕΣΣΔ, για την Πρωτομαγιά θεσπίστηκε η πραγματοποίηση μιας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, τιμώντας την Εργατική Τάξη.

Στην ταινία βλέπουμε αρχικά στολισμένη, με κόκκινες σημαίες, την πόλη, δρόμους και κτίρια και κόσμο να αρχίσει να μαζεύεται.

Η πορεία των πολιτών ξεκινά, με τη συνοδεία μπάντας, ένα άρμα με το πορτραίτο του Λεονίντ Μπρέζνιεφ –προέδρου τότε του Ανώτατου Σοβιέτ- περνά, πολίτες με μπαλόνια, λάβαρα, πανό, λουλούδια κι άλλα άρματα, ενώ παρακολουθούμε κυβερνητικά αυτοκίνητα να μεταφέρουν τους επισήμους, που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Στη συνέχεια πλάνα από την κρατική τηλεόραση, που δείχνουν το μεγάλο πλήθος, τους εορτασμούς και τις ομιλίες μπροστά απ’ το Κρεμλίνο, στην Κόκκινη πλατεία.

Επανερχόμενοι στο φιλμ μας βλέπουμε πλάνα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου και γενικά πλάνα από την Κόκκινη Πλατεία και μπορούμε να διακρίνουμε ιστορικά κτίρια, όπως το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, το Lobnoye Mesto, τον Πύργο Spasskaya με το ρολόι, μια αλλαγή φρουράς, παρατεταγμένους στρατιώτες και τον συγκεντρωμένο κόσμο που διαλύεται σιγά-σιγά.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
224

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Η Πρωτομαγιά είναι εδώ και για άλλη μια φορά κολακευτικά πορτρέτα των ηγετών του έθνους στήνονται, μαζί με χιλιάδες σημαίες και πανό που φέρουν αυτά τα κουρασμένα παλιά κομμουνιστικά συνθήματα. Και για άλλη μια φορά, οι σκληρά εργαζόμενες μάζες εμφανίζονται κατά χιλιάδες για να βαδίσουν στην Κόκκινη Πλατεία και να λάβουν μέρος στη χαρούμενη παρέλαση.

Σε αντίθεση με την παρέλαση του Νοεμβρίου, που γιορτάζει την επέτειο της Επανάστασης και είναι κυρίως μια επίδειξη της σοβιετικής στρατιωτικής δύναμης, η Πρωτομαγιά είναι η ημέρα των εργατών και είναι γραφτό να είναι μια χαρούμενη περίσταση. Σίγουρα είναι ένα θέαμα να βλέπεις αυτά τα τεράστια πλήθη να περνούν μέσα από την Κόκκινη Πλατεία, και δεν υπάρχει κάτι που να αρέσει περισσότερο στους Ρώσους από ένα θέαμα.

Η 1η Μαΐου ήταν μια υπέροχα ηλιόλουστη μέρα φέτος. Η παράξενη, μεγαλοπρεπής και πολύχρωμη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, που χτίστηκε από τον Ιβάν τον Τρομερό τον 16ο αιώνα, φαίνεται στα καλύτερα της.

Τα πανό και οι σημαίες είναι ακόμα εδώ, και πλήθη έχουν συγκεντρωθεί για να δουν τον στρατιωτικό βηματισμό των στρατιωτών της αλλαγής της φρουράς.
Bonar, Andrew Graham