Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Πλάνα από το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη.

Λήψεις από το ιερό, τους κίονες Ιωνικού ρυθμού, τα κεντρικά επιστύλια, τη διάταξη των πετρών από τα εναπομείναντα μνημεία, τον Θόλο της Αρσινόης, κοντινές λήψεις από τους κίονες του ιερού και την ορθογώνια κατασκευή όπου βρίσκονταν τοποθετημένο το Άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών ήταν ιερός χώρος τέλεσης μυστηρίων αντίστοιχης απήχησης με αυτή των Ελευσίνιων με τη μόνη διαφορά πως η μύηση δεν ήταν υποχρεωτική.
Το Ιερό ήταν αφιερωμένο στη λατρεία και την τέλεση των Μυστηρίων των Μεγάλων Θεών μα η ταυτότητα και η φύση των θεών της Σαμοθράκης που αναφέρονται με το όνομα Κάβειροι, παραμένει αινιγματική.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
95

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Στην αρχαιότητα το πιο σημαντικό πράγμα στη Σαμοθράκη ήταν το Ιερό των Μεγάλων Θεών, του οποίου η μυστηριακή λατρεία ήταν προ-ελληνικής προέλευσης και ήταν το δεύτερο σε σημασία μετά τα Ελευσίνια μυστήρια. Όπως συμβαίνει συχνά, τα κτίρια λεηλατήθηκαν σε μεταγενέστερους χρόνους και λίγα υπάρχουν μέχρι τώρα, αλλά τουλάχιστον κάποιος μπορεί να δει και να θαυμάσει την πολύ ωραία κατασκευή των επιζώντων τοίχων, με κάθε κομμάτι πέτρα να ταιριάζει τέλεια στη θέση του.

Πιθανώς το πιο διάσημο έργο που επιβίωσε είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που ανακαλύφθηκε από έναν Γάλλο πρόξενο το 1861 και μεταφέρθηκε στο Λούβρο. Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες ως προς το γιατί έγινε η Νίκη, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στάθηκε στην πλώρη ενός μαρμάρινου πλοίου και ανεγέρθηκε πάνω από μια δεξαμενή με τέτοιο τρόπο ώστε η αντανάκλασή της έδινε την εντύπωση ότι έπλεε διασχίζοντας το νερό.

Το ιερό είναι επίσης σημαντικό ως ο τόπος της ιστορικής πρώτης συνάντησης του Φίλιππου, του Βασιλιά της Μακεδονίας και της συζύγου του Ολυμπίαδας. Αν δεν είχε γίνει η συνάντηση αυτή ο Μέγας Αλέξανδρος δεν θα είχε υπάρξει.
Bonar, Andrew Graham