Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Μέσα από το άνοιγμα δυο βράχων η χώρα της Σαμοθράκης, σκαρφαλωμένη στο όρος Σάος σε αμφιθεατρική διάταξη.

Σε μια άποψη τις χώρας από ψηλά, παρακολουθούμε τα πέτρινα δίπατα σπίτια και τις στέγες από κεραμίδια.

Ο φακός περνάει από ένα παραθύρι, μια κυρία έχει σταθεί κοιτώντας έξω, ένα μικρό μπαλκονάκι, την γυναίκα που στέκεται απολαμβάνοντας την θέα ή ίσως να κοιτά γεμάτη περιέργεια τον κινηματογραφιστή.

Ένα κοριτσάκι με πορτοκαλί παντελονάκι, άλλο ένα με ροζ φορεματάκι χάνεται πίσω από λιλά μπουκαμβίλιες και τρία αγοράκια χαμογελούν μπροστά στο φακό εμφανώς μουδιασμένα, με τα χεράκια σταυρωμένα στο στήθος. Στην πορεία λύνονται, σημάδι πως συνήθισαν την έκθεση στον φακό.

Να και δυο κοριτσάκια, αγκαλιασμένα, χαμογελούν και γέρνουν τα κεφαλάκια του στο πλάι, έτοιμα για μια φωτογραφία.

Το πλοίο αφήνει πίσω του το λιμάνι της Καμαριώτισσας και καταγράφει τους λίγους ανθρώπους που έχουν απομείνει στο ντόκο και τις κατοικίες στην ακτογραμμή.

Λήψεις από την Αλεξανδρούπολη με τον φάρο, καθώς το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
121

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Η πρωτεύουσα του νησιού, γνωστή στους ντόπιους ως Χώρα, είναι χτισμένη σε σχήμα αμφιθεάτρου. Τα περισσότερα από τα σπίτια είναι μικρά, με έναν ή δύο ορόφους και σιδερένια κάγκελα στα μπαλκόνια. Μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες σύγχρονες ανέσεις.

Δυστυχώς, πολλοί νησιώτες έχουν μεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Το ερώτημα είναι: θα παραμείνουν αυτά τα παιδιά στο νησί όταν μεγαλώσουν ή θα φύγουν και αυτά;

Καιρός να φύγουμε. Το πλοίο του νησιού αφήνει προσεκτικά πίσω από τον ασταθή λιμενοβραχίονα του μοναδικού λιμανιού της Σαμοθράκης και τρεις ώρες αργότερα φτάνει πίσω στην Αλεξανδρούπολη.
Bonar, Andrew Graham