Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στους Βασιλικούς τάφους της Πάφου στο βόρειο νεκροταφείο στο χωριό Κούκλια.

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του φιλμ, ο φακός αιχμαλωτίζεται από τις μαργαρίτες και τις ανεμώνες που συντροφεύουν στα βάθη των αιώνων την νεκρική πόλη και εν συνεχεία περιπλανιέται στα ερείπια των τοιχίων της πόλης, και των βασιλικών Τάφων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Στην σχισμή ενός βράχου, ένα υπόγειο, μεγαλόπρεπο, ταφικό μνημείο.

Παρακολουθούμε πλάνα από τον λαξευτό δρόμο που οδηγεί στο περιστύλιο αίθριο δωρικού ρυθμού. Ο φακός συνεχίζει την περιήγηση του στις κολώνες, την στοά, τα τρίγλυφα, και τις μετόπες που κοσμούν τον τάφο.

Ο κινηματογραφιστής συνεχίζει την περιήγηση του σε άλλο ταφικό μνημείο όπου λαμβάνουμε λήψεις από το περιστύλιο αίθριο, την στοά που στο βάθος κάτω από αυτή ίσως διακρίνουμε τον λάκκο, (νερόλακκος που προμήθευε νερό για τ΄απαραίτητα ταφικά έθιμα) και το φιλμ κλείνει με πλάνο στον ταφικό θάλαμο.

Οι βασιλικοί τάφοι χρονολογούνται από τον 3ο πχ αιώνα,(ελληνιστικοί χρόνοι) και χρησιμοποιήθηκαν έως και τον 4ο αιώνα, όπου έλαβε τέλος η κατάκτηση της Κύπρου από τους Ρωμαίους.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
100

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Η πόλη της Πάφου βρίσκεται εκεί πάνω στο γκρεμό. Ήταν η πρωτεύουσα της Κύπρου κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, και μεταξύ των κυβερνητών της ήταν ο ρήτορας Κικέρωνας και επίσης ο Sergius Paulus, ο πρώτος Ρωμαίος κυβερνήτης που ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Προσηλυτίστηκε από τον Άγιο Παύλο το 45 μ.Χ.

Το έδαφος είναι σκεπασμένο με ανοιξιάτικα λουλούδια και υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί υπόγειων τάφων - πάνω από 100 όλοι μαζί. Ένα συναρπαστικό θέαμα, πραγματικά.
Bonar, Andrew Graham