Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Απόψεις από το γραφικό χωριό Όλυμπος της Κάρπαθου που βρίσκεται στο βουνό του Αη Ηλία (το όνομα το έλαβε από το εκκλησάκι που χτίστηκε στην κορυφή του), στα αρχαία χρόνια Όλυμπος.

Παρακολουθούμε το πολύχρωμο μωσαϊκό από σπιτάκια σε μια απότομη πλαγιά και τα βουνά που περιβάλλουν το χωριό. Ένα μικρό μπαλκονάκι με περίτεχνο σχέδιο, ερείπια του κάστρου που σώζονται, γραφικά στενά δρομάκια, σκάλες που σκαρφαλώνουν στο βουνό και παιδιά χαρούμενα που τρέχουν.

Μια γυναίκα απλώνει μπουγάδα, μια άλλη δένει σ΄ένα γαϊδουράκι προμήθειες και κατεβαίνει το δρομάκι κουβαλώντας και η ίδια ένα σακί και μια άλλη κρατάει την χούφτα ενός μπόμπιρα, στον ώμο ένα τσουβάλι και ανηφορίζουν μαζί. Παρατηρούμε πως όλες οι γυναίκες του χωριού φορούν την παραδοσιακή τοπική φορεσιά σαν να σταμάτησε ο χρόνος σε άλλη εποχή. Η φορεσιά αποτελείται από το τσεμπέρι, την πουκαμίσα, το καβάι και την ποδιά.

Η περιήγηση συνεχίζεται με λήψεις από την κεντρική εκκλησία του χωριού, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο φακός στέκεται σε μια νεαρή γυναίκα που συνεσταλμένα χαμογελά χαϊδεύοντας στοργικά το παιδί της.

Το φιλμ κλείνει με το κούρεμα ενός τράγου.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
122

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Στο βόρειο άκρο του μάλλον μεγάλου και στενού νησιού βρίσκεται ένα χωριό με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Το όνομά του είναι Ολυμπος και είναι φτωχό και δυσπρόσιτο. Είναι τοποθετημένο στην άκρη μιας στενής κορυφογραμμής, η οποία πέφτει απότομα και στις δύο πλευρές. Στα δυτικά είναι η θάλασσα, στα ανατολικά μια βαθιά κοιλάδα που περιβάλλεται από γυμνούς και πετρώδεις λόφους. Δεν είναι ένα μέρος για να μείνεις αν δεν σ’ αρέσει να ανεβοκατεβαίνεις!

Το χωριό Όλυμπος είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη που έχουν απομείνει όπου οι γυναίκες του χωριού φορούν ακόμα τις τοπικές φορεσιές τους, όχι μόνο σε επίσημες περιστάσεις αλλά και κάθε μέρα.

Είναι επίσης εξαιρετικά περήφανοι για το σπίτι τους. Η παραδοσιακή κατοικία του Ολύμπου διαθέτει ένα κυρίως δωμάτιο πολύ πλούσια διακοσμημένο με περίτεχνα σκαλιστά έπιπλα, υφαντά υφάσματα και χαρούμενα βαμμένα πιάτα. Το κρεβάτι είναι τοποθετημένο ψηλά σε μια σκαλιστή ξύλινη πλατφόρμα στολισμένη με κεντημένο πανί. Η πρόσβαση γίνεται με μια μικρή ξύλινη σκάλα και μέσω μιας καμάρας. Έξω, το σπίτι είναι συχνά χαρούμενα βαμμένο.
Bonar, Andrew Graham