Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Στο φιλμ παρακολουθούμε την διαδρομή προς το μοναστήρι Γκεγάρντ και το πλήθος του κόσμου στην είσοδό του. Ο φακός στέκεται στην πλαγιά του βουνού, παρακολουθεί τους υπαίθριους μικροπωλητές, ανθρώπους που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και στο τέλος τα chachkar, μνημεία σκαλιστών σταυρών που φέρουν μεσαιωνικά μοτίβα, όπως ροζέτες.

Μερικώς λαξευμένο από πάνω προς τα κάτω πάνω στους βράχους, σε μια πλαγιά που κλίνει αμφιθεατρικά, στην είσοδο της κοιλάδας του Αζάτ στο Κοτάικ της Αρμενίας βρίσκεται το μεσαιωνικό μοναστήρι Γκεγάρντ, γνωστό στα αρχαία χρόνια και ως Αϊριβάνκ (Μοναστήρι των σπηλαίων).

Ιδρύθηκε από τον Γρηγόριο τον Φωτιστή στις αρχές του 4ου αιώνα και καταστράφηκε σύμφωνα με τους Αρμένιους ιστορικούς το 923 από τον Νασρ, αντιβασιλέα ενός αραβικού χαλιφάτου στην Αρμενία.

Η κύρια εκκλησία που ονομάζεται Katoghike χτίστηκε το 1215 από τους στρατηγούς Ζακάρ και Ιβάν, της βασίλισσας Ταμάρ, και η πρώτη λαξευτή εκκλησία κατασκευάστηκε το 1250 και το υπόλοιπο μοναστικό συγκρότημα στα μέσα του 13ου αιώνα.

Το μοναστήρι ήταν διάσημο λόγω των κειμηλίων που στέγαζε, και ανάμεσα σε αυτά η λόγχη με την οποία τρυπήθηκε ο Χριστός και τα λείψανα των αποστόλων Ανδρέα και Ιωάννη, τα οποία δωρίθηκαν τον 12ο αιώνα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
140

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Αυτό είναι το Geghard, ακόμα ένα μοναστήρι, που όπως φαίνεται στέκεται στην απότομη βουνοπλαγιά. Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του ναού, καθώς και τα κελιά των μοναχών, είναι φτιαγμένα μέσα στο σκαμμένο βουνό, κάνοντάς το ένα πολύ ασυνήθιστο μοναστήρι. Όπως το Agartsin χρονολογείται και αυτό 700 χρόνια περίπου πίσω.
Bonar, Andrew Graham