Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Εικόνες από το λιμάνι της Αστυπάλαιας ή για τους ντόπιους «Αστροπαλιά». Μικρές βαρκούλες και καΐκια δεμένα στον ντόκο του λιμανιού. Ψαράδες καθαρίζουν τα δίχτυα τους ή τα έχουν απλώσει στην προβλήτα για να στεγνώσουν.

Στην άλλη πλευρά μια παραλία γεμάτη γερασμένα σκαριά και βαρκούλες στην άμμο.

Η χώρα του νησιού σ' ένα άγριο τοπίο απλώνεται μπροστά μας σκαρφαλώνοντας τον λόφο.

Ο φακός καταγράφει μικρά σπίτια με τον χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο συνδυασμό χρωμάτων του λευκού και του μπλε. Παρακολουθούμε επίσης εκκλησάκια, τους οχτώ εναπομείναντες από τους δώδεκα ανεμόμυλους στην ράχη του λόφου και στην κορυφή, χτισμένο με μαύρη πέτρα, το μεγαλόπρεπο Βενετσιάνικο Κάστρο των Κουερίνι. Πίσω του προβάλλει και ο τρούλος της Παναγιάς της Πορταΐτισσας.

Η Αστυπάλαια ανήκει στα Δωδεκάνησα και είναι επίσης γνωστή και ως πεταλούδα του Αιγαίου, λόγω τους σχήματος της.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
128

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Αύριο θα είναι η ώρα να φύγουμε από το νησί, οπότε ας ρίξουμε μια τελευταία ματιά γύρω από την περιοχή του λιμανιού.

Στην άκρη του κόλπου βρίσκεται το νεκροταφείο των παλαιών σκαφών. Από εδώ, αναπόφευκτα, τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω απέναντι απ’ τον κόλπο, προς την παλιά πόλη και τη γραμμή των εγκαταλελειμμένων ανεμόμυλων στην κορυφογραμμή.

Η ταράτσα του καταλύματος μου προσφέρει ακόμα καλύτερη θέα ολόκληρης της έκτασης της πόλης, από την περιοχή του λιμανιού, η οποία έχει χτιστεί λίγο πριν τις αρχές αυτού του αιώνα, μέχρι τα παλαιότερα κτίρια, μέσα και γύρω από το κάστρο. Ευελπιστούμε ότι το στυλ των μελλοντικών κτιρίων θα είναι σε αρμονία με το ύφος αυτών που υπάρχουν σήμερα.
Bonar, Andrew Graham