Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Κινούμενοι οδικώς επί της 30ης Οκτωβρίου πλάνα από τον Λευκό Πύργο ή «πύργος του αίματος» που για 400 χρόνια ήταν Οθωμανική φυλακή, στη συνέχεια το κτήριο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζεται το θέατρο και η πινακοθήκη και πλήθος διερχόμενων οχημάτων.

Συνεχίζοντας την πορεία σε κεντρικό πάλι δρόμο της Θεσσαλονίκης ο πύργος του ΟΤΕ, με την πανοραμική θέα προβάλει μπροστά μας, κατασκευασμένος το 1970, και εν συνεχεία το εκθεσιακό κέντρο. Επί της Εγνατίας οδού, η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου ή Καμάρα (κτίσμα της Ρωμαϊκής τετραρχίας, 4ος αιώνας) και ακολούθως η Ροτόντα Θεσσαλονίκης ή Άγιος Γεώργιος με το χαρακτηριστικό κυκλικό σχήμα του και τον μιναρέ στο πλάι (306 μ.Χ.).

Επί της Μητροπόλεως πλάνα από το τότε πολυκατάστημα Λαμπρόπουλος και το κέντρο της πόλης. Εν συνεχεία πλησιάζουμε τον Λευκό Πύργο με την προκυμαία στο πλάι.

Απόψεις της πόλης από το ξενοδοχείο, καθώς ο φακός περιπλανιέται στην προκυμαία του Θερμαϊκού κόλπου και στην συνέχεια η πρόσοψη του ξενοδοχείου «Makedonia Palace» καθώς ο κινηματογραφιστής ετοιμάζεται να μπει στο αμάξι του με προορισμό την Άνω πόλη.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα από την Άνω Πόλη, όπου παρακολουθούμε στενά δαιδαλώδες σοκάκια, μικρά πετρόκτιστα λευκά σπιτάκια, νεοκλασικά και τα περίφημα κλειστά χαγιάτια.

«Θεσσαλονίκη σ' αγαπώ». Τέλος φιλμ.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
96

Φορμά
Super 8mm