Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε σ΄ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Αργολίδας, με απόσταση λίγα χιλιόμετρα από την Επίδαυρο, τη Μονή Αγνούντος.

Ο φακός στέκεται στο τείχος του μοναστηριού, στον ένα πύργο που σώζεται σε καλή κατάσταση, πλανιέται στο φυσικό τοπίο της περιοχής, και ακολουθεί έναν ηλικιωμένο που περνά την πύλη του τείχους για να βγει στο αίθριο του ναού όπου ένας σκύλος κουνά την ουρά του, γαβγίζοντας για χαιρετισμό.

Ο ηλικιωμένος εισέρχεται εντός του ναού και εμείς ακολουθούμε τον φακό στην κεντρική είσοδο, στην ανάγλυφη κεφαλή του λέοντος στη μετόπη, στον σκαλιστό βυζαντινό σταυρό, στην αψίδα του καμπαναριού που κρύβει ένα κομμάτι από τον οκταγωνικό τρούλο.

Στη συνέχεια του φιλμ ο φακός περιπλανιέται στους πύργους της μονής, στα σκαλιά που οδηγούν στα κελιά και κλείνει με πλάνο σε μια γάτα που ρεμβάζει στις πέτρες.

Η Ιερά Μονή Αγνούντος χρονολογείται περίπου στο 1029 μ.Χ. και είχε φρουριακό χαρακτήρα για την προστασία των μοναχών από επιδρομές και λεηλασίες.

Είναι μονόκλιτη βασιλική με βυζαντινή τεχνοτροπία και στο παρελθόν διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη και σκευοφυλάκιο που λεηλατήθηκαν.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
68

Φορμά
8mm