Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο Πειραιάς είναι η τρίτη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και έδρα του σημαντικότερου λιμανιού της Ελλάδας, από όπου εξυπηρετείται ακτοπλοϊκώς η συγκοινωνία με τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και την Κρήτη.

Το φιλμ ξεκινά με απόψεις του Πειραιά από το πλοίο «Κρήτη» της Ναυτιλιακής ΑΝΕΚ.
Στα απέναντι κτίρια διαφημιστικές ταμπέλες των εταιριών ΚΑΡΕΛΙΑ, SIEMENS, ΣΤΑΚΟΡ- FORD, AΜΣΤΕΛ, CAMPAS.

Ο φακός ακολουθεί τη συνοδό του κινηματογραφιστή καθώς περιπλανιέται στο κατάστρωμα του πλοίου και εν συνεχεία παρακολουθεί την επιβίβαση ενός φορτηγού με ανοιχτή καρότσα, γεμάτο με όρθια βοοειδή.

Στο λιμάνι το υπέροχο προπολεμικό Μέγαρο Βάττη της Ακτής Μιαούλη και παραπλεύρως το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το Ταμείο Ασφαλίσεως Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων.

Σε επόμενο πλάνο το παλιό αλιευτικό πλοίο «ΖΙΝΝΙΑ» με αναμμένο φουγάρο, πανοραμική λήψη του λιμένα και των δεμένων πλοίων, το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΕΤΟΣ», όπου η Αλίκη, ερωτευμένη με τον Παπαμιχαήλ, κρύφτηκε σε μια σωσίβια λέμβο του, για τις ανάγκες της ταινίας «Η Αλίκη στο ναυτικό».

Το καράβι εξέρχεται από τον βραχίονα κοιτώντας την Πύλη 1 του Πειραιά και συνεχίζοντας την πορεία του για Κρήτη, μια τελευταία ματιά στα φουγάρα του Κερατσινίου που δούλευαν ασταμάτητα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
63

Φορμά
Super 8mm