Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο λιμάνι του Πειραιά όπου παρακολουθούμε της αναχώρηση του πλοίου «Aeolis» ή «Αιολίς» συμφερόντων Ευθυμιάδη. Ο φακός ακολουθεί το πλοίο καθώς ένα ρυμουλκό το οδηγεί για την έξοδο του από το λιμάνι.

Διακρίνουμε τον καταπέλτη στις πάντες προς τα πρύμα, τις ζωγραφιστές σωστικές του λέμβους, την μαζεμένη στο πλάι σκάλα των επιβατών, τα κατάμεστα από ταξιδιώτες καταστρώματα όπου οι επιβάτες στην δύση του ηλίου αποχαιρετούν τον Πειραιά, με φόντο την διαφημιστική ταμπέλα της μπύρας «Fix».

Ο φακός περνάει κατά μήκος του πλοίου, γεμίζει για λίγο από τον πηχτό μαύρο καπνό που εκτινάσσεται από το φουγάρο, περνάει φευγαλέα από τις τσιμινιέρες του για να μας δώσει πλάνο από τα πρώρα του (πλώρη), με τη γέφυρα να ορθώνεται πίσω. Στην πλώρη διακρίνουμε την άγκυρα και το διακριτικό σήμα της ναυτιλιακής του Ευθυμιάδη.

Το πλοίο πλέει αργά στο λιμάνι καθώς ο ήλιος χαμηλώνει και το φιλμ κλείνει με τις μαύρες σκιές των γερανών να ορθώνονται πάνω από τις ταράτσες των πολυκατοικιών.

Το πλοίο Κατασκευάστηκε το 1948 στα ιαπωνικά ναυπηγεία Mitsubishi Jukogyo K.K., Kobe για την Ιαπωνική Κυβέρνηση με αρχικό όνομα «Taisetsu Maru».To 1966 αγοράστηκε από τον Ευθυμιάδη, μετασκευάστηκε στο Πέραμα και μετονομάστηκε «Aeolis» (Αιολίς). Τα καταστρώματα του ήταν ανοιχτά και πετσωμένα με ξύλο.

Με την οικονομική κατάρρευση του Ευθυμιάδη το πλοίο πωλείται στην Κυπριακή Sol Lines συμφερόντων Σολομωνίδη και μετονομάζεται «Sol Phryne».

Το 1991 αγοράστηκε από την Ben Hadji Choubaki Fouad με σημαία Ονδούρας και την ίδια χρονιά στις 6 του Δεκέμβρη βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά και έκρηξη νότια της νήσου Vis ενώ μετέφερε γιουγκοσλαβικά στρατεύματα και πυρομαχικά.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
50

Φορμά
8mm