Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Κολωνία, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας μετά το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο, και την μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Nordrhein-Westfalen). Είναι χτισμένη και στις δυο όχθες του ποταμού Ρήνου.

Το φιλμ ανοίγει με περαστικούς να περπατάνε στον δρόμο και αμέσως μετά με πλάνα απ’ τον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας ή Ντομ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα οικοδομήματα γοτθικού ρυθμού παγκοσμίως. Είναι ρωμαιοκαθολικός ναός με άγιο προστάτη τον Απόστολο Πέτρο. Έχει ύψος 157,38 μέτρα και είναι ο δεύτερος υψηλότερος ναός της Γερμανίας μετά το Μίνστερ της Ουλμ και ο τρίτος παγκοσμίως.

Βλέπουμε λεπτομέρειες απ’ την πρόσοψη του ναού. Τους δυο πύργους του, που είναι οι ψηλότεροι δίδυμοι πύργοι-καμπαναριό εκκλησίας στον κόσμο. Επιβλητικός και εντυπωσιακός, σε πιάνει δέος με το ύψος του και την αρχιτεκτονική. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως «ένα εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης δημιουργικής ιδιοφυΐας» και το 1996 το ανακήρυξε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 15 Αυγούστου 1248, ενώ το πρεσβυτέριο εγκαινιάστηκε το 1322. Ο καθεδρικός χτίστηκε σταδιακά μέχρι περίπου το 1520. Έπειτα παρέμεινε ημιτελής μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν οι ρομαντικοί ενδιαφέρθηκαν πάλι γι' αυτόν. Τελικά, το 1880, έπειτα από περισσότερο από 600 χρόνια, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα αυθεντικά γοτθικά σχέδια.

Ο φακός γυρίζει κ βλέπουμε την κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία εκείνης της εποχής και στο βάθος τον σιδηροδρομικό σταθμό Köln Hauptbahnhof (Cologne Main Station). Μερικές ακόμα λήψεις με την κτιριακή δομή της πόλης, περαστικούς και αυτοκίνητα, την καθημερινότητα και ξανά επιστροφή στον καθεδρικό ναό. Αυτήν την φορά ο κινηματογραφιστής μας δείχνει την πίσω όψη του ναού.

Η εικόνα αλλάζει κ παρακολουθούμε την γέφυρα Hohenzollern κ έπειτα το άγαλμα του Friedrich Wilhelm IV της Πρωσίας, έργο του γλύπτη Gustav Blaeser, που κοσμεί την άκρη της γέφυρας.

Το φιλμ κλείνει με ένα τελευταίο πλάνο του ναού και των πύργων του, έναν περαστικό που περνάει απ’ την κάμερα και αυτοκίνητα να διασχίζουν τον δρόμο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Φιλίππου Μιχαήλ

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
162

Φορμά
8mm