Στοιχεία συλλογέα

Φιλίππου Μιχαήλ

Μιχαήλ Γ. Φιλίππου (1927-2009)

Ο Μιχάλης Φιλίππου γεννήθηκε το 1927 στο Πορτ-Σαϊντ της Αιγύπτου. Τελευταίο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας, έζησε ανέμελα στους κόλπους μιας κασιώτικης κοινωνίας η οποία τηρούσε απαρέγκλιτα τα ήθη και τα έθιμα της Κάσου.

Φοίτησε στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ-Σαϊντ και διακρίθηκε για τις άριστες επιδόσεις του. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πήγε στο Βέλγιο και σπούδασε χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Σαρλερουά (Université du Travail de Charleroi) απ’ όπου αποφοίτησε πρώτος ύστερα από τέσσερα χρόνια σπουδών.

Εργάστηκε αρχικά στο Καφρ-ελ-Ζαγιάτ, στο σαπωνοποιείο του Δ. Ζερμπίνη και αργότερα στην αντιπροσωπεία της εταιρίας Bayers Co στο Κάιρο. Μόνιμος υπάλληλος αυτής της εταιρίας από το 1963, και με τόπο διαμονής πια την Αθήνα, ταξίδεψε ως τεχνικός σύμβουλος σε πάρα πολλές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις του στον τομέα του καουτσούκ, γνώσεις τις οποίες είχε αποκτήσει στη διάρκεια πολύμηνων σεμιναρίων στη Γερμανία.

Από το 1959, αγοράζοντας την πρώτη κινηματογραφική του μηχανή, αρχίζει να καταγράφει σκηνές της οικογενειακής του ζωής, γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και εικόνες μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια. Για σχεδόν τριάντα χρόνια, στα ταξίδια του, είχε την ευκαιρία να αποτυπώσει όχι μόνο ευρωπαϊκά αξιοθέατα και εκπληκτικά φυσικά τοπία αλλά επίσης τις αρχαίες πέτρες της Συρίας και της Ιορδανίας, τα πολύχρωμα και πολύβουα παζάρια της Ανατολής, τις πολυσήμαντες εκδηλώσεις περιφερειακών φυλετικών ομάδων αλλά και τις συγκλονιστικές στιγμές ενός σαφάρι μέσα στην απρόβλεπτη αφρικανική ζούγκλα.

Πρόσφατο υλικό συλλογέα

video thumb

Απόψεις της Χώρας Σφακίων

1970
Χώρα Σφακίων, Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα
video thumb

Απόψεις του Αγίου Νικολάου

1970
Άγιος Νικόλαος, Λασίθι, Κρήτη, Ελλάδα
video thumb

Το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στη Λευκωσία

1970
Λευκωσία, Κύπρος