Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Τζαμί του Ιμάμη (παλιότερα του Σάχη) στο Εσφαχάν του Ιράν κατασκευασμένο από τον Αμπντούλ Κασίμ το 1629 κατ' επιθυμία του Σάχη Abbas I.

Πλάνα από την πύλη του κεντρικού χώρου προσευχής που αποτελείται από τρεις αίθουσες και τους μιναρέδες στην είσοδο που φτάνουν τα 48 μέτρα ύψος. Απόψεις του τζαμιού καθώς ο φακός κινείται στις προσόψεις του. Αμέσως μετά λαμβάνουμε λήψεις από τον θόλο του κεντρικού χώρου προσευχής που εξωτερικά φτάνει τα 52 μέτρα ύψος και εσωτερικά 40 μέτρα δημιουργώντας ένα κενό 12 μέτρων.

Παρακολουθούμε τις καμάρες που δημιουργούν στοές και ο φακός μεταφέρεται στον ελλειπτικό διάδρομο του Αμπντούλ Κασίμ διευθετώντας την συμβατότητα του τεμένους με το Μιχράμπ, δηλαδή την εσοχή που δείχνει την Κίμπλα, την κατεύθυνση προς την Μέκκα.

Ο φακός περιπλανιέται φτάνοντας στην κεντρική είσοδο του τζαμιού με τους επιβλητικούς μιναρέδες ύψους και αυτοί 48 μέτρων και την κυψελοειδής κόγχη με τα περίτεχνα μουκαρνάς στην οροφή της πύλης.

Το φιλμ κλείνει με απόψεις του Τεμένους. Το τζαμί του Ιμάμη βρίσκεται στην δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου μετά την Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου στην πλατεία Naqsh-e Jahan ή Πλατεία του Ιμάμη (παλιότερα Σάχη), φτιαγμένη ανάμεσα στο 1598 και το 1629 με διάκοσμο από πολλά λουλούδια και ένα παραλληλόγραμμο σιντριβάνι. Το τζαμί ακολούθησε την καλλιτεχνική παράδοση Χαφτ Ρενγκ (των επτά χρωμάτων).

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Φιλίππου Μιχαήλ

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
94

Φορμά
8mm