Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο ακριτικό χωριό Μπράνιας-Ηπείρου. Η Μπράνια είναι ένα πανέμορφο χωριό, που ανήκει στο διοικητικό διαμέρισμα Λεπτοκαρυάς Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Το φιλμ ανοίγει με την ιστορική κοιλάδα της Συντένιας του ποταμού Λαγκάβιτσάς-παραπόταμος του Καλαμά, σε χειμερινό φόντο. Ακολουθούν πλάνα του χωριού μετά το σταμάτημα της βροχής με τις καμινάδες των σπιτιών του χωριού να καπνίζουν, τα κατάπράσινα τοπία του και οι γύρω ορεινοί του όγκοι.

Βλέπουμε ένα Μπρανιώτη να μεταφέρει ένα κατεργασμένο κορμό δέντρου προφανώς να το χρησιμοποιήσει για οικιακή χρήση. Βλέπουμε επίσης μία παρέα ηλικιωμένων να κάθονται στα σκαλιά της βεράντας μιας κατοικίας. Εντυπωσιάζει η σύνθεση της παρέας ο υπεραιωνόβιος παππούς και η γιαγιά με την ρόκα, ο οικοδεσπότης του σπιτιού και ο παραγωγός.

Ο κινηματογραφιστής καταγράφει σκηνές με δύο νεαρές Μπρανιώτισες γυναίκες να επιστρέφουν από το δάσος ζαλωμένες με ξύλα γνέφοντας και πλέκοντας παράλληλα. Στη συνέχεια μας δείχνει έναν ηλικιωμένο Μπρανιώτη να προσφέρει τσίπουρο δικής του παραγωγής στον κινηματογραφιστή και την παρέα του.
Μας δείχνει επίσης εικόνες από την προετοιμασία της φιλοξενίας των επισκεπτών με το σφάξιμο του κόκορα από τον μπάρμπα-Κώστα. Ακολουθούν πλάνα του χωριού υπό βροχή.

Η καταγραφή συνεχίζεται με πλάνα στα σκαλιά της βεράντας της Μπρανιώτικης οικίας με άντρες του χωριού. Μια μαυροφορεμένη γιαγιά έρχεται προς το φακό και στη συνέχεια την βλέπουμε να ανοίγει διάλογο με τον εγγονό της.
Τα πλάνα συνεχίζουν με την καταγραφή του κοπαδιού του μπάρμπα-Μιχάλη να το οδεύει για βοσκή ενώ πίσω του ακολουθούν ένας Μπρανιώτης με μία γιαγιά.

Το φιλμ κλείνει με ένα ακόμα πανοραμικό του χωριού με τον ήλιο να βασιλεύει στα βουνά της Βελούνας και του Μαλουνιού.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Γκίκας Γεώργιος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
130

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Φιλμ, από τη χειμερινή μου επίσκεψη (χειμώνας 1969) μαζί με τον φίλο μου Ηπειρολάτρη Γιάννη, στο χωριό μου Μπράνια Φιλιατών Θεσπρωτίας. Ο πατέρας μου μας υποδέχεται με το σφάξιμο του κόκορα, ηπειρώτικο έθιμο φιλοξενίας.

Με τη χειμωνιάτικη επίσκεψή μου, περίοδος έντονων βροχών, απόλαυσα τη φιλοξενία του πατέρα μου… την παρέα του μπάρμπα-Σταυρού να μας φιλεύει τσίπουρο δικής του παραγωγής, την παρέα του υπεραιωνόβιου παππού-Γιάννη, της αξέχαστης γιαγιάς μου Βαβω-Πανάγιως όπου είχα έναν διάλογο μαζί της.

Με την επίσκεψη μου μου δόθηκε η ευκαιρία να καταγράψω και να ζήσω από κοντά τις καθημερινές συνθήκες – συνήθειες ζωής των κατοίκων του χωριού, όπως η προμήθεια κάτω από σκληρές καιρικές συνθήκες μεταφοράς καυσόξυλου, από το δάσος που μετέφεραν ζαλωμένες οι γυναίκες του χωριού, η συνόδευση του κοπαδιού για βοσκή κ.α.
Γκίκας Γεώργιος